donderdag, 20. juni 2013 - 10:18 Update: 03-07-2014 0:56

Meerderheid senioren wil stemcomputer terug

foto van stemmen | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Senioren blijken masaal vóór terugkeer van de stemcomputer. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO onder ruim 11.000 mensen (leden en niet-leden).

Bijna 70 procent wil de stemcomputer terug in het stemhokje, 31 procent houdt liever het rode potlood. Opvallend is dat een grote meerderheid bij zijn keuze blijft, ook als de overheid alle bezwaren zou wegnemen; 83 procent van de stemmers heeft dit aangegeven. 85 procent van de respondenten denkt dat er, los van de persoonlijke voorkeur, in de toekomst alleen maar met de computer gestemd kan worden. De overheid onderzoekt de mogelijkheid om bij volgende verkiezingen weer gebruik te maken van de stemcomputer, en ANBO is uitgenodigd om visie en input te geven.

Computer betrouwbaar en milieuvriendelijker...

Respondenten konden ook aangeven waaróm ze kozen voor de computer of het potlood. De computer is betrouwbaar (40 procent), en waarborgt het stemgeheim beter (21 procent). Bijna 60 procent vindt het stempotlood niet meer van deze tijd en eenzelfde aantal respondenten vindt het stempotlood zonde van het papier. Driekwart van de ondervraagden noemt het verder belangrijk dat de uitslag sneller beschikbaar is. Ruim 40 procent noemt de kostenbesparing.

...Maar potlood is romantischer

Van de 31 procent van de respondenten die het rode potlood willen zegt de helft de computer onbetrouwbaar te vinden. Een kwart heeft geen vertrouwen hebben in het geheim houden van de uitgebrachte stem. Een derde vindt het potlood gewoon romantischer.

Provincie: