maandag, 16. december 2013 - 16:31 Update: 03-07-2014 0:46

Middelvinger voor Liegende Weekers bij vertrek oldtimers Den Haag

foto van oldtimer in actie | fbf
Foto: fbf
foto van oldtimer in actie | fbf
Foto: fbf
foto van oldtimer in actie | fbf
Foto: fbf
foto van oldtimer in actie | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Maandag hebben zo'n 400 oldtimerliefhebbers van uit het hele land in Den Haag gedemonstreerd tegen de voorgenomen afschaffing van de vrijstelling voor Motorrijtuigenbelasting (MRB).

Om dat te bekrachtigen heeft de belangenvereniging voor oldtimers, Stichting Autobelangen, aan de Eerste Kamer een petitie aangeboden met zo'n 15.000 handtekeningen. Vandaag en morgen wordt het belastingsplan, die door de Tweede Kamer is goedgekeurd, inhoudelijk in de Eerste Kamer besproken. De oldtimerbezitters zijn laaiend nu de Eerste Kamer zich achter de Kabinetsplannen lijkt te scharen. Zelf het ministerie van Financiën zag vorige week tijdens een overleg geen reden af te stappen van de door hen gesmede plannen snel geld binnen te halen over de ruggen van hobbyisten.

De gemeente verklaarde vanochtend onaangenaam verrast te zijn met de komst van de honderden demonstranten met hun voertuigen die Den Haag binnen reden. BlikopNieuws.nl weet te melden, dat zowel de gemeente als politie zondag al op de hoogte waren van de demo. Volgens de organisatie van het oldtimerprotest heeft de gemeente op het laatste moment nog een noodverordening afgegeven om zo te voorkomen dat demonstranten met hun voertuigen naar het Binnenhof zouden rijden. Omdat het protest pas laat op de agenda is gekomen, konden een hoop oldtimerliefhebbers vandaag niet aanwezig zijn.

Toch spreekt de organisatie van een onverwachte hoge opkomst die vredig is verlopen. Wanneer de Eerste Kamer de plannen van de Tweede Kamer steunt, betreffende het invoeren van de MRB, zullen er opnieuw acties worden georganiseerd, aldus een zegsman van een oldtimerclub. ''Deze acties zullen dan niet meer het rustige karakter van vandaag krijgen''.

Ook de Stichting Autobelangen en het FEHAC (de overkoepelende belangenorganisatie voor het in stand houden van het Nederlandse mobiele historische erfgoed) zijn zich alvast juridisch aan het voorbereiden mocht de uitslag negatief uitpakken voor hun aanhang.

Rond het middaguur riep Wouter van Embden van de Stichting Autobelangen oldtimerliefhebbers op om niet meer naar Den Haag te komen ivm de noordverordering. Nog voor de avondspits begon waren alle oldtimers vertrokken.