dinsdag, 30. juli 2013 - 16:45 Update: 03-07-2014 0:54

Milieudienst doet aangifte tegen Odfjell om verzwegen lekkage van gif

foto van Odfjell | Odfjell
Foto: Bon
Rotterdam

DCMR Milieudienst Rijnmond heeft bij het Openbaar Ministerie tegen olie- en opslagbedrijf Odjfell aangifte gedaan vanwege het verzwijgen van een ernstig incident.

In 2009 lekte het tankopslagbedrijf in de Botlek grote hoeveelheden van het giftige en explosieve methanol. Dit schrijft EenVandaag dinsdag.

De authoriteiten werden niet op de hoogte gebracht en er werd intern druk uitgeoefend om alles stil te houden. Dit ondanks het feit dat Odfjell had toegezegd open kaart te willen  spelen naar de authoriteiten toe na het stilleggen in juli vorig jaar. De DCMR Milieudienst Rotterdam werd door het programma EenVandaag, dat een intern rapport in bezit heeft, op de hoogte gesteld. Directeur DCMR Jan van de Heuvel hierover tegen EenVandaag: “Odfjell had dit bij ons moeten melden en heeft dit nagelaten. De inhoud van het rapport is van dien aard dat op 26 juli j.l. onmiddellijk aangifte is gedaan bij het Openbaar Ministerie.” Hoewel het incident uit oktober 2009 stamt, is het van dusdanige omvang dat de DCMR wil dat het OM de zaak onderzoekt.

Het bedrijf ligt sinds najaar 2011 onder vuur toen bleek dat er gevaarlijke stoffen vrijkwamen en het bedrijf het niet zo nauw nam met de meldplicht. De koel- en blusinstallaties van het bedrijf bleken niet in orde te zijn en Odfjell deed te weinig om de situatie te verbeteren. Onder druk van de milieudienst moest Odfjell de werkzaamheden in juli 2012 tijdelijk stilleggen. Op dit moment mag het bedrijf slechts een derde van de ongeveer driehonderd tanks in de Botlek gebruiken.