zaterdag, 7. september 2013 - 21:17 Update: 03-07-2014 0:52

Miljoenenfraude in zorg door misbruik artsencode

Foto van chirurg ziekenhuis | Archief FBF.nl
Foto: fbf

Er wordt in de zorg voor miljoenen euro's gefraudeerd, doordat nepartsen en nepzorginstellingen op grote schaal valse declaraties indienen.

Dit blijkt uit eigen onderzoek, zo meldt RTL Nieuws zaterdag.  Door gebruik te maken van een persoonlijke declaratiecode van echte artsen (de AGB-code) ontvangen de oplichters geld voor behandelingen die nooit hebben plaatsgevonden. Soms gebeurt dit zelfs met medeweten van de 'echte' artsen en specialisten.

DSW, één van de kleinere Nederlandse zorgverzekeraars en Achmea zeggen zeker 100 voorbeelden te hebben van deze  vorm van fraude. Zelfs van overleden of gepensioneerde artsen worden declaratiecodes misbruikt. In het RTL Nieuws vertelde Raymond Nyns van de fraude-afdeling van DSW over een zaak in Rotterdam, waarbij een vrouw een ggz-zorginstelling oprichtte en daarmee valse declaraties indiende. Per behandeling declareerde ze meer dan 20.000 euro. Ze gebruikte de AGB-code van een psychiater die in de gevangenis zit.Verder zegt Nyns: "Wat we ook zien is dat een arts tegen betaling van een percentage z'n codes laat misbruiken door een ander om dingen te declareren die anders nooit betaald zouden zijn."

De AGB-codes worden beheerd door een bedrijf van de zorgverzekeraars, genaamd Vektis. Alleen bij de aanvraag van de code controleert Vektis of iemand ook echt een arts is. Is de code eenmaal afgegeven dat vindt er geen hercontrole meer plaats en is het aan de zorgverlener zelf om hem stop te zetten.

Tweede Kamerleden willen snel opheldering van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over de fraude. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot wil Schippers dinsdag in het vragenuurtje spreken over de kwestie.

 

Categorie:
Tag(s):