woensdag, 19. juni 2013 - 14:47 Update: 03-07-2014 0:56

Miljoenenorders voor Nederlandse luchtvaartindustrie

Foto van cockpit Boeing 777 | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De Nederlands luchtvaartindustrie heeft woensdag in het bijzijn van minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in Parijs voor tientallen miljoenen euro’s aan nieuwe contracten en overeenkomsten gesloten met internationale vliegtuigbouwers.

'De deals werden gesloten op de 'Paris Air Show', de grootste luchtvaartbeurs ter wereld', meldt het ministerie van Economische Zaken woensdag.

Deals leveren inkomsten en banen op
'Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen behoren tot de top van de wereld als het gaat om het maken van duurzame en lichte materialen en high-tech systemen voor vliegtuigen,' aldus minister Kamp. 'De deals die hier vandaag worden gesloten leveren in Nederland inkomsten en banen op.'

Lichgewicht materialen voor Airbus
Vliegtuigbouwer Airbus sloot met verschillende Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid eenintentieovereenkomst voor het verder ontwikkeling van lichtgewicht thermoplastische materialen. Deze toepassing maakt het mogelijk nieuwe vliegtuigen veel lichter te maken. Aan dit project nemen niet alleen grotere bedrijven als Fokker en Ten Cate deel, maar ook MKB bedrijven als Airborne Composites en KE-works. Daarnaast zijn kennisinstellingen als TU Delft, Universiteit Twente en het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR)betrokken. De overeenkomst heeft een waarde van 23 miljoen euro. Het ministerie van EZ is van plan een deel van de investering te dragen. Dit voorstel moet nog verder worden uitgewerkt.

Opzetten onderzoekslaboratorium luchtverkeersleidingsmanagement
Het NLR heeft met de Chinese vliegtuigbouwer Avic een contract gesloten voor het opzetten van een onderzoekslaboratorium voor luchtverkeersleidingsmanagement. Op defensiegebied sloot Fokker contracten ter waarde van meer dan 40 miljoen euro per jaar met Lockheed Martin voor de bekabeling van de F-35 en met Pratt en Whitney voor de motor van de F-35. Nederland heeft qua omvang de zesde luchtvaartindustrie van Europa. Meer dan 100 bedrijven zorgen voor een omzet van 2,3 miljard euro per jaar wat goed is voor 16.000 banen. Airbus en Boeing leveren de Nederlandse luchtvaartindustrie enkele honderden miljoenen euro’s omzet per jaar op.

Categorie:
Tag(s):