maandag, 7. oktober 2013 - 9:44 Update: 03-07-2014 0:51

Mini-hartmonitor voor patiënten

foto van nieuwe draadloze mini-hartmonitor
Foto: fbf
Eindhoven

Cardioloog dr. Lukas Dekker uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven leidt een wereldwijd onderzoek naar de kleinste implanteerbare hartmonitor.

Deze hartmonitor is 80% kleiner dan andere implanteerbare hartmonitoren. Het apparaatje van 1,2 cm3 wordt deze week bij enkele patiënten via een kleine snede van slechts enkele millimeters onder de huid geplaatst, waar het met het blote oog nauwelijks is te zien. Het registreert continu het hartritme en eventuele verstoringen daarvan. De hartmonitor wordt in eerste instantie gebruikt voor onderzoek bij mensen die onverklaarbaar flauwvallen of last hebben van hartritmestoornissen. Vijf ziekenhuizen in Nederland plaatsen de komende dagen de nieuwe hartmonitor bij in totaal 25 patiënten.

Om de oorzaak van herhaaldelijk flauwvallen en hartritmestoornissen te bepalen, moet het hart van de patiënt over een langere periode worden gemonitord. “Voor patiënten is langdurige monitoring van het hartritme van cruciaal belang omdat we op die manier adequaat en nauwkeurig problemen kunnen vaststellen.” aldus cardioloog dr. Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis. “Bovendien is deze methode meer doeltreffend en goedkoper dan de traditionele onderzoeken die in het ziekenhuis plaatsvinden.”