woensdag, 3. juli 2013 - 8:31 Update: 03-07-2014 0:55

Minister Schippers deed niets met waarschuwing paardenvlees

Foto ministers Schippers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) hebben niet gewaarschuwd voor de gevaren die men liep bij het eten van paardenvlees uit landen als Bulgarije en Roemenië.

En daarmee hebben ze het advies van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) genegeerd. Dit schrijft het Algemeen Dagblad (AD) woensdag op basis van documenten die de krant heeft opgevraagd via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Volgens de krant hebben ambtenaren meerdere keren alarm geslagen over de gevaren van consumptie van paardenvlees voor de volksgezondheid. In dit geïmporteerde vlees uit landen als Bulgarije en Roemenië zitten vaak de gevaarlijke parasieten trichinella en toxoplasma. In een document van 21 februari staat: 'Vlees van deze paarden levert, gezien de ernst van de ziekten bij de mens, een beduidend risico op voor de volksgezondheid als het rauw of onvoldoende verhit wordt geconsumeerd.'

Maar Schippers en Dijksma vonden die extra waarschuwing niet nodig, omdat iedereen inmiddels wel zou weten dat al het vlees goed moet worden verhit voordat het geconsumeerd wordt. Half mei lieten de bewindsvrouwen nog weten dat er geen extra risico voor de volksgezondheid zou zijn. Opmerkelijk volgens het AD omdat deskundigen lieten weten dat controles op vlees in Roemenië weinig voorstellen. En omdat het vlees uit een EU-land komt, wordt het ook in Nederland nauwelijks gecontroleerd.

Ook wordt het vlees in Nederland volgens de krant nauwelijks gecontroleerd op bijvoorbeeld restanten van het medicijn fenylbutazon. Vorig jaar zou 0,06 procent van de geslachte paarden zijn gecontroleerd op fenylbutazon. De overheid heeft altijd aangegeven dat dit gevaarlijke middel niet in het paardenvlees is aangetroffen. Uit de documenten van het AD blijkt nu dat er ook weinig kans was om dit paardenmiddel aan te treffen. Er werd namelijk nauwelijks hierop gecontroleerd

 

 

Provincie:
Tag(s):