donderdag, 12. december 2013 - 9:38 Update: 03-07-2014 0:47

Minstens 54 studenten slachtoffer fraude met DigiD

Foto van logo DigiD | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van logo DigiD | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Groningen

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft twee verdachten vastzitten in verband met een onderzoek naar identiteitsfraude.

De derde verdachte, een vrouw, is onlangs geschorst uit de voorlopige hechtenis maar moet zich aan strikte voorwaarden houden en staat onder toezicht van de reclassering. De mannen en de vrouw worden verdacht van valsheid in geschrift, diefstal, oplichting en lid te zijn van een criminele organisatie.

In totaal zijn er vijf verdachten door de Bovenregionale Recherche Noord-Nederland locatie Groningen (BR-NON) aangehouden in november. Het gaat hier om vier mannen en een vrouw. De drie hoofdverdachten zijn uitgebreid gehoord en zaten met beperkingen in de voorlopige hechtenis. Deze beperkingen zijn inmiddels opgeheven.

De vrouw en de twee mannen zijn 25, 26 en 43 jaar en verbleven in Hoogezand en Veendam maar hebben geen vaste woon- of verblijf plaats. De andere twee verdachten zijn heengezonden door de rechter-commissaris maar zij blijven verdachte. In juni is aangifte gedaan door slachtoffers, veelal studenten, van identiteitsfraude in een flat aan de Duindoorstraat in Groningen en vervolgens in oktober door slachtoffers in een flat aan de Eendrachtskade in Groningen.

De slachtoffers gaven aan dat zij niet meer bij hun DigiD account konden komen. Hun DigiD bleek buiten hun medeweten om, opnieuw aan te zijn gevraagd. Tot nu toe zijn 54 aangiften opgenomen en er kunnen nog meer aangiften volgen.

Provincie: