zaterdag, 1. juni 2013 - 11:08 Update: 03-07-2014 0:57

Minstens 80 patiënten besmet met VRE-bacterie

Minstens 80 patiënten besmet met VRE-bacterie
Sittard

Eind maart zijn zes patiënten in Orbis Medisch Centrum (OMC) positief getest op Vancomycine Resistente Enterococ (VRE).

'Dit kwam aan het licht na onverwachte vondsten van VRE bij twee patiënten. Naar aanleiding van dit resultaat zijn meerdere patiënten op verschillende verpleegafdelingen onderzocht en maatregelen ingezet volgens de geldende landelijke richtlijnen', meldt OMC. 

80 patiënten besmet
Momenteel is bekend dat ca. 80 patiënten drager zijn van de VRE-bacterie en dat er mogelijk nog meer patiënten in contact zijn gekomen met deze bacterie. Omdat OMC de VRE-bacterie onder controle wil krijgen, heeft het aanvullende maatregelen genomen

Aanvullende maatregelen
Voor alle ernstig zieke patiënten is het van groot belang dat de VRE in het ziekenhuis niet voorkomt. Dat is de reden waarom patiënten die tussen 1 januari 2013 en nu in OMC op een afdeling hebben gelegen waar VRE-dragers verbleven, de komende weken een brief ontvangen. Deze patiënten wordt gevraagd om bij een polikliniekbezoek de komende weken, de brief te tonen aan de spreekuurassistente en zich bij de VRE-balie te melden. Daar zal een verpleegkundige informatie verstrekken over de VRE-bacterie en indien de patiënt akkoord gaat, wordt een kweek afgenomen. Patiënten die deze brief ontvangen kunnen ook zelf een afspraak maken bij de VRE-balie. Het is niet nodig dat patiënten zich ongerust maken en met spoed contact opnemen met OMC. Nieuwe patiënten die worden opgenomen kunnen worden gescreend op de aanwezigheid van de VRE-bacterie. Indien noodzakelijk worden voorzorgsmaatregelen genomen.

Zorg gaat gewoon door
Omdat OMC bij de vondst van de VRE-bacterie meteen maatregelen heeft genomen, betekent dit dat de situatie onder controle is. Er is geen reden tot onrust voor patiënten die nu opgenomen zijn, opgenomen zijn geweest en OMC de komende tijd bezoeken.

Wat is de VRE-bacterie?
VRE behoort tot ‘Bijzondere Resistente Micro-Organismen’ (BRMO). Gezonde mensen die een VRE bij zich dragen, hebben geen klachten en worden hiervan ook niet ziek. Alleen bij ernstig zieke patiënten leidt de bacterie in zeldzame gevallen tot een infectie. Behandeling van deze bacterie is dan ook alleen in deze uitzonderlijke gevallen nodig. 

Provincie:
Tag(s):