woensdag, 26. juni 2013 - 9:46 Update: 03-07-2014 0:55

Mislukt Ict-project kost Justitie 103 miljoen euro

Foto van vrouw achter laptop | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Uit een interne evaluatie over het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht (GPS) waarover het Financieel Dagblad (FD) beschikt blijkt dat Justitie heeft gefaald met de invoering van een groot automatiseringssysteem.

De kosten van het GPS-project vallen  met 103 miljoen euro vier keer hoger uit dan gepland. Aan het project GPS, dat het papieren strafdossier overbodig moet maken, is tien jaar gewerkt. Het project is in 2011 voortijdig stopgezet. Grote delen van het programma worden niet eens gebruikt. Het OM gebruikt het alleen voor zaken die geregeld voorkomen, zoals winkeldiefstal. De meer complexere zaken worden nog altijd voor een belangrijk deel met papieren dossiers afgehandeld.

Het project mislukte onder andere door de slechte afstemming tussen het OM en de rechterlijke macht. Bovendien zijn er nieuwe doelstellingen opgesteld zonder rekening te houden met de oude. D66-Kamerlid  Magda Berndsen zegt tegen het FD dat er 'hele vrachtwagens' met dossiers van de politie naar het OM gaan, waar alle informatie opnieuw moet worden ingevoerd. 'Als dan ook de rechterlijke macht niet is aangesloten, moet al dat papier nog een keer worden overgedragen.'

Het Rijk en andere overheden kwamen al veel vaker in opspraak door dure mislukte automatiseringsprojecten. In mei kwam een ict-strop bij de politieacademie aan het licht. Daar bleek een registratiesysteem voor studenten, waar al negen miljoen euro in was gestoken, niet goed te werken.

 

Provincie: