donderdag, 10. oktober 2013 - 8:21 Update: 03-07-2014 0:51

Misstanden bij sekten in Nederland komen beperkt voor

foto van sekte | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Misstanden binnen sekten - ofwel nieuwe (religieuze) bewegingen - komen in Nederland slechts beperkt voor, maar de gevolgen voor mensen kunnen schrijnend en zwaar zijn.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Het warme bad en de koude douche’ dat is verricht door Bureau Beke in opdracht van het WODC.

Bij 46 van de 84 bewegingen ging het om meldingen over misstanden, waarbij sprake is van mogelijke overtreding van de strafwet. Bij deze meldingen komen ernstige zaken voor, zoals zedendelicten, mishandeling, bedreiging en in een enkel geval moord of ontvoering. Slechts een zeer beperkt deel van de meldingen van mogelijke overtredingen van de strafwet kan geobjectiveerd worden, doordat er bijvoorbeeld politieregistraties van zijn. Bij 76 van de 84 bewegingen speelden misstanden met een psychologische component. De respondenten noemden bijvoorbeeld de verplichting cursussen te volgen waaraan zeer hoge kosten zijn verbonden of ze zouden geen eigen mening of privéleven meer mogen hebben. Daarbij kan het gaan om percepties die niet noodzakelijkerwijs in overeenstemming zijn met de realiteit.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie concludeert op basis van het onderzoek dat de eind vorig jaar ingestelde vertrouwenslijn Sektesignaal op dit moment in een duidelijke behoefte voorziet. Volgens de bewindsman is het van belang dat Sektesignaal meer bekendheid krijgt als steunpunt en haar netwerk wordt vergroot in de zorg en bij de politie uitbreidt. Op die manier kan de toeleiding naar hulp verbeteren.

Provincie: