woensdag, 3. juli 2013 - 13:28 Update: 03-07-2014 0:55

Mister Ajax (75) klaar voor jubileum-wedstrijd

Foto van Ajaxspelers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

(Elfvoetbal) Woensdagavond om 19.00 uur is het zover. Dan klinkt het eerste fluitsignaal van een speciale jubileumwedstrijd voor Sjaak Swart.

Mister Ajax wordt vandaag (woensdag) 75 jaar en dat wordt grootscheeps gevierd. Zijn derde jubileumduel overigens. In 1973 nam hij afscheid met een speciale wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Enkele dagen na het binnenhalen van de Europese titel in 1988 speelde Swart in Stadion De Meer een duel met veel van die spelers.

"Hoe deze wedstrijd leeft en wat er dit keer bij de organisatie komt kijken, is echt ongelooflijk. Gelukkig heb ik een fantastisch team mensen om me heen", blikt de Amsterdammer vooruit. In totaal zeventig ex-Ajacieden, onder wie Johan Cruijff, Edwin van der Sar, Marc Overmars, Danny Blind, Ronald de Boer, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder en Patrick Kluivert, zijn van de partij.

"Ik kreeg enkel Inge Danielsson niet te pakken", blikt Swart vooruit tegenover ELF Voetbal. "Ik heb een telefoontje of tweehonderd gepleegd, uiteindelijk alle spelers gesproken, want ik moest toch weten of ze echt kwamen. In totaal schreef ik 85 spelers op die ik graag bij de wedstrjid wilde zien."

Ronald Koeman, Guus Hiddink, Morten Olsen en Leo Beenhakker nemen de coaching op zich. "En ik heb Mario van der Ende, Bep Thomas, Dick Jol en Frans Derks als scheidsrechters. Zijn dit grote namen of niet?" Uiteraard draaft Swart zelf ook op in de wedstrijd van twee keer 35 minuten. "Dat is wel vol te houden. Ik pak de balletjes makkelijk op en leg ze neer waar ik wil."

"Ik wil de mannen van 75 weleens zien die dat nog kunnen; balletje dood uit de lucht, panklaar neerleggen. Ik ken ze niet." Hij is blij dat de wedstrijd straks is gespeeld. "Soms schrik ik 's nachts wakker, omdat je iets dreigt te vergeten. Naast mijn bed liggen pen en papier, dan schrijf ik het meteen op. Ik zit er bovenop."

Swart kon aangeven dat Shota Arveladze en Arie Haan speciaal overkomen uit respectievelijk Turkije en China, Stanley Menzo komt met de volledige selectie van Lierse SK over uit Doorwerth en Frank Rijkaard speelt toch ondanks een knieblessure. Na de wedstrijd staat er een speciaal feest voor Swart op het programma in de Amsterdam RAI.

Categorie: