dinsdag, 26. november 2013 - 21:10 Update: 15-07-2014 21:50

Mogelijk zwaardere aardbevingen in Groningen door gaswinning

Foto van output aardbeving | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Groningen

Het is niet denkbeeldig dat Gronigen in de toekomst door zwaardere aardbevingen getroffen zal worden.

Volgens betrokken instanties zou het op termijn om schokken van een kracht van 4,5 tot 6,0 op de schaal van Richter kunnen gaan. Dat blijkt uit mailverkeer van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het ministerie van Economische Zaken dat de NOS heeft ingezien, zo meldt de NOS dinsdagavond.

Hoe krachtig de bevingen zullen worden hangt af van de hoeveelheid gas die uit de bodem wordt gehaald. De laatste zware aardbeving, vorig jaar augustus, was in Huizinge en had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Toen zeiden experts al dat de tot dusver gehanteerde maximumkracht van 3,9 te laag was. Naar aanleiding van deze beving wisselden de betrokken instanties met elkaar van gedachten en adviseerde SODM minister Kamp in januari om zo snel als mogelijk is de gasproductie te verlagen.

De PvdA heeft dinsdagavond al gereageerd op het bericht van de NOS, zo laat de Telegraaf weten. De PvdA wil opheldering van minister Kamp en zal een debat over de mogelijkheid  op zwaarder aardbevingen aanvragen in de Tweede Kamer. PvdA in de krant: 'De veiligheid van de bewoners moet voorop staan. De onderste steen moet boven.'

Lees alles over:
Provincie: