vrijdag, 19. april 2013 - 11:07 Update: 03-07-2014 0:59

Moordenaar Marianne Vaatstra krijgt 18 jaar cel

Foto van hamer rechtbank
Foto: fbf archief
Leeuwarden

Jasper S. is vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar voor de verkrachting en de moord op Marianne Vaatstra op 1 mei 1999. Jasper S. liep 14 jaar na de moord tegen de lamp door een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek.

Jasper S. heeft verklaard dat hij in de nacht van 1 mei 1999 rondfietste om zijn hoofd leeg te maken. Hij trof Marianne Vaatstra, die alleen naar huis fietste na een avond stappen. Om seks met haar te hebben, trok hij haar van haar fiets. Marianne verzette zich. Toen Jasper S. zijn hand voor haar mond hield, beet zij in zijn vinger. Verdachte heeft haar vervolgens zijn mes op de keel gezet en haar meegevoerd in het weiland. Achter een boomwal is Marianne eerst oraal verkracht. Nadat verdachte haar kleding had losgesneden, is zij ook vaginaal verkracht.

Na de roes van de verkrachting zou verdachte weer bij zijn positieven zijn gekomen. Verdachte heeft verklaard dat hij toen in paniek raakte, maar de rechtbank leidt uit zijn verklaringen juist af dat hij welbewust nadacht over het doden van Marianne om ontmaskering en gevolgen voor zijn gezin te voorkomen. Volgens de rechtbank blijkt deze 'voorbedachte raad' ook uit de serie handelingen die verdachte uitvoerde. Verdachte heeft Marianne eerst op haar buik gedraaid en gewurgd met haar beha. Toen hij besefte dat zij nog ademde, heeft hij haar hoofd opgetild en in drie keer haar hals doorgesneden. Marianne stierf door een combinatie van verwurging en massaal bloedverlies.

Gezien de ernst van de feiten en de persoon van de dader legt de rechtbank een gevangenisstraf van 18 jaar op.

 

Provincie: