woensdag, 18. december 2013 - 12:08 Update: 03-07-2014 0:46

Moslims tegen jihadreizen naar Syrië ernstig bedreigd

Foto van moslims in Moskee | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het Eindhovense CDA-raadslid Ibrahim Wijbenga en de Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani trekken flink aan de bel.

Niet alleen politici als Geert Wilders maar ook moslims die jihadreizen naar Syrië afkeuren worden volgens hen ernstig bedreigd. Er zou in de Nederlandse moslimgemeenschappen een gevaarlijke polarisatie aan de gang zijn. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

Ibrahim Wijbenga zegt dat geradicaliseerde moslims steeds vaker de meer gematigde moslims intimideren, bedreigen en beledigen. Debatten over islam en democratie en de strijd in Syrië kunnen nauwelijks meer zonder beveiliging worden georganiseerd.

In het Partycentrum Noord in Amsterdam liepen afgelopen vrijdag bij het Syriëdebat zowel agenten in burger als privébeveiligers rond. Voor dit debat waren ook radicale moslimjongeren uitgenodigd. Een van de radicale jongeren, die de bijeenkomst boycotte omdat hij niet met 'de leugenaar' Elforkani aan één tafel wilde zitten, vertelde aan de Volkskrant-verslaggeefster dat hij een surprise voor de jongerenimam had bedacht. 'Een bosje brandnetels met de boodschap: voor de domme circusbeer die danst naar het pijpen van Den Haag en de AIVD.' Elforkani is altijd op zijn hoede als hij van huis gaat om te prediken of te debatteren. In de krant zegt hij: 'Ik ben altijd blij als ik weer thuis ben. Ik kan de risico's niet helemaal inschatten. Maar je moet rekening houden met een gek die kan toeslaan.' Wijbenga werd na een Volkskrantpublicatie waarin hij Syriëgangers en hun sympathisanten ,,tikkende tijdbommen'' noemde, beledigd en via Twitter bedreigd.

De Tweede Kamer wil nu op korte termijn een debat met minister Lodewijk Asscher over de polarisatie binnen de moslimgemeenschap.

 

 

Provincie: