woensdag, 25. september 2013 - 10:48 Update: 03-07-2014 0:51

Motie van wantrouwen Wilders door 31 kamerleden gesteund

Motie van wantrouwen Wilders door 31 kamerleden gesteund
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie

Woensdag zijn de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer begonnen.Die begonnen al meteen met een motie van wantrouwen tegen het kabinet.

Alleen de Tweede Kamer debatteert dan. De partijen krijgen in eerste termijn gelegenheid om elkaar te bevragen en vragen te stellen aan het kabinet. Donderdag zal Rutte op de vragen uit het parlement reageren en gaan de oppositiepartijen rechtstreeks met het kabinet in debat. Het AD schrjift dat de wensenlijstjes van de oppositie zo buitensporig zijn dat de VVD en de PvdA daar nooit mee akkoord kunnen gaan. Maar Arie Slob van de ChristenUnie zegt in dezelfde krant: 'De coalitie zal goed moeten luisteren naar wat ChristenUnie, D66, CDA en GroenLinks zeggen. VVD en PvdA missen een meerderheid in de Eerste Kamer en hebben de oppositie dus hard nodig.'  Om een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen zal Rutte óf het CDA mee moeten krijgen, óf D66, ChristenUnie en GroenLinks.

Volgens Frits Wester wordt het 'een heel interessant dam- en schaakspel', zo meldt RTL Nieuws. Wester zegt er verder over: 'Het kabinet moet zaken gaan doen om steun te vinden voor haar plannen. Dat zal niet echt tijdens de Algemene Beschouwingen gebeuren, maar het wordt wel interessant om te zien of er openingen te vinden zijn waar het kabinet over de brug wil komen naar de oppositie. Het kabinet voelt heel goed dat veel plannen in de modder vast dreigen te lopen in de Eerste Kamer, want daar hebben VVD en PvdA geen meerderheid. De oppositiepartijen weten dat ook en kunnen dus eisen stellen. Ze willen dat het kabinet de koers aanpast.'

Wilders die namens de grootste oppositiepartij als eerste mag spreken, gaf aan maar een paar minuten nodig te hebben in plaats van een half uur spreektijd. Het is duidelijk dat de PVV het beleid van het huidige kabinet van de PvdA-VVD-coalitie volledig afwijst.  Wilders dient namens zijn partij een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. De Kamer stemt hoofdelijk over deze motie. 31 Kamerleden stemden voor (PVV, SP en Partij voor de Dieren), 113 stemden tegen.

Dinsdag benadrukte nog een kritische minister Dijsselbloem  van Financiën dat CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie wel allemaal  met hun tegenbegrotingen alternatieven hebben ingediend voor de kabinetsplannen, maar niet één van hen de 6 miljard euro haalt. Terwijl dat volgens Dijsselbloem wel de afspraak is met de Europese Commissie

CDA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP zijn bereid serieus met het kabinet te praten en te onderhandelen. PVV en SP zijn dat niet of in mindere mate. Zij willen allebei zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen.

Provincie: