vrijdag, 27. december 2013 - 17:43 Update: 03-07-2014 0:46

Nadelen prednison bij reuma gering

Foto van ouderen zorg manicure | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

Nadelige effecten op de glucosehuishouding van lage doseringen prednison bij patiënten met reumatoïde artritis lijken mee te vallen.

Bovendien kan het ontstaan van botontkalking effectief worden tegengegaan door medicijnen.

Prednison wordt al tientallen jaren veelvuldig toegepast als therapie van verschillende reumatische ziekten. Dat prednison het ontstaan van gewrichtsschade remt bij kort bestaande reumatoïde artritis is al eerder vastgesteld.

Marlies van der Goes van de Universiteit Utrecht stelt in haar proefschrift dat patiënten als eerste adequaat voorgelicht moeten worden over de gunstige en ongunstige effecten van hun behandeling.

Ook hoe en wat te monitoren op mogelijke bijwerkingen moet voor elke patiënt worden afgewogen: specifieke kenmerken van de individuele patiënt kunnen maken dat een hogere frequentie van monitoren nodig is of dat er op een uitgebreidere set van bijwerkingen moet worden gecontroleerd. 

De beste keuzes ten aanzien van behandeling met glucocorticoïden bij reumatische ziekten zijn patiëntspecifiek. De onderliggende ziekte, de aanwezigheid van co-morbiditeit, de initiële reactie op de behandeling en de ontwikkeling van bijwerkingen zullen deze behandelbeslissingen beïnvloeden. Het gaat dan continu om het vinden van een goede balans tussen voor- en nadelen van deze therapie.