woensdag, 13. november 2013 - 9:53 Update: 03-07-2014 0:49

Neanderthalerkamp uit de steentijd in Den Bosch ontdekt

Vondsten prehistorie | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Bosch

Tijdens de bouw van de ondergrondse parkeergarage aan de Hekellaan in Den Bosch zijn sporen van een neanderthalerkampement uit de steentijd gevonden.

De gemeente spreekt van een unieke vondst. Het kamp moet tussen de 40.000 en 70.000 jaar geleden opgezet zijn. Dit heeft de gemeente Den Bosch woensdag bekendgemaakt, zo meldt Omroep Brabant. Woensdagmidag zal de gemeente Den Bosch in een persconferentie meer vertellen over wat er precies is gevonden. Ook worden dan een aantal vondsten gepresenteerd. 

Bouwbedrijf Heijmans schrijft op zijn site: De bouw van de nieuwe parkeergarage biedt archeologen de gelegenheid om onderzoek te doen naar de geschiedenis van Den Bosch op die locatie. Er vinden twee soorten van archeologisch onderzoek plaats; archeologisch onderzoek voorafgaand aan het graafwerk door de aannemer en archeologische begeleiding, als de aannemer al bezig is met het graafwerk. De locatie van de nieuwe parkeergarage ligt in een gebied van de stad, dat zichtbare sporen laat zien van de historie van de vestingstad ’s-Hertogenbosch.  Maar de resten die nu zijn gevonden, zijn beduidend ouder dan de verwachte resten van de oude vestingstad.

In juni van dit jaar werd er al eens een kleine expositie gehouden van zaken die tot dan toe waren aangetroffen.