donderdag, 12. september 2013 - 13:29 Update: 03-07-2014 0:52

Nederland in 2010 al akkoord gegaan met nieuwe kernwapens op Volkel

Foto van raketbom | Sxc
Foto: SXC
Volkel

In het geheim is Nederland in 2010 akkoord gegaan met nieuwe Amerikaanse kernwapens op de Vliegbasis Volkel. De bommen zijn de opvolger van de atoombommen die nu opgeslagen liggen. Dit meldt het programma Reporter donderdag.

De huidige bommen zouden op hun einde lopen zodat Amerika ze wil vervangen voor de nieuwere versie. Nederland heeft ingestemd met de veel krachtigere bom en het gebruik van staartvinnen om het wapen preciezer te maken. Tevens is er overeenstemming bereikt dat de JSF het atoomwapen moet kunnen dragen.

Het akkoord staat in een rapport van de Amerikaanse Rekenkamer. Hierin zou Nederland niet bij naam genoemd worden, maar men spreekt van 'bepaalde NAVO-bondgenoten'. In een reactie laat Harry van Bommel (SP) weten 'De regering heeft verstoppertje gespeeld, heeft gedaan of die discussie open kon worden gevoerd, en dat blijkt dus niet het geval. Nederland heeft zich al tot zaken verplicht.' Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op ‘de mogelijke rol van Nederland binnen de NAVO-kernwapentaak’