maandag, 9. september 2013 - 23:22 Update: 03-07-2014 0:52

Nederland en Irak versterken economische samenwerking

foto van Nederland en Irak versterken economische samenwerking | EZ
Foto: EZ
Den Haag

Nederland en Irak gaan de economische samenwerking versterken. Dat heeft minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) in Bagdad afgesproken met premier Nour al-Maliki van Irak en vice-premier voor Energie, Hussein al-Sharistani.

Irak gaat proberen bureaucratische belemmeringen voor zaken doen in Irak weg te nemen. Timmermans verzocht zijn gesprekspartners om te zorgen voor de bescherming van investeringen. Beide landen zullen zich ook inspannen voor het voorkomen van dubbele belastingheffing. Timmermans: ‘Irak biedt kansen voor Nederlandse ondernemers en investeerders. Niet alleen voor grote Nederlandse bedrijven zoals Shell en Van Oord, ook voor het midden en kleinbedrijf. Irak is druk bezig met de opbouw van onder meer de energiesector, infrastructuur, watermanagement en gezondheidszorg - gebieden waarop wij Irak veel te bieden hebben.'

Olie

Irak heeft de op twee na grootste olievoorraad ter wereld en groeit met zo'n elf procent per jaar. Timmermans sprak zijn zorg uit over het toegenomen geweld tussen soennieten en sji’ieten in Irak. De mensenrechtensituatie verslechtert hierdoor. 's Morgens had hij een ontmoeting met mensenrechtenorganisaties die zich inzetten tegen de discriminatie van vrouwen en minderheden, waaronder seksuele minderheden. Met zijn Iraakse ambtgenoot Hoshyar Zebari besprak Timmermans onder meer de crisis rondom Syrie en de nucleaire plannen van Iran. Door zijn geopolitieke ligging speelt Irak een belangrijke rol in deze kwesties. Timmermans bezocht ook de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak. In de stad Erbil sprak hij met president Masoud Barzani en premier Nechirvan Barzani van de Koerdische regio.

Landbouw

Ook met hen sprak hij af om de economische samenwerking een impuls te geven, vooral op gebied van landbouw. De president en premier zeiden graag een delegatie Nederlandse bedrijven te ontvangen. Timmermans: 'Koerdisch-Nederlandse ondernemers zijn hier al actief. En voor meer Nederlandse bedrijven liggen hier kansen. De deur staat hier wijd open, vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Met moderne diplomatie speelt Nederland flexibel in op die kansen.' Om Nederlandse ondernemers te helpen bij het zaken doen in de autonome Koerdische regio heeft Buitenlandse Zaken een liaison-kantoor in Erbil. Timmermans drong er bij zijn Iraakse gesprekspartners op aan om illegale Irakezen uit Nederland weer terug te nemen.

Provincie:
Tag(s):