dinsdag, 17. december 2013 - 8:58 Update: 03-07-2014 0:46

Nederland googelde massaal op Koningslied en Paul Walker

foto van willem Alexander en maxima | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Google laat vandaag in haar jaarlijkse Zeitgeist-rapport zien waar de Nederlanders het afgelopen jaar het meest op hebben gezocht.

De gebeurtenissen rond het Nederlandse Koningshuis zijn goed terug te zien in het zoekgedrag. Zo eindigen zoektermen als Koningslied, Koninginnedag en Willem-Alexander hoog. Ook blijkt dat de populariteit van video-on-demand verder toeneemt, want er werd ten opzichte van 2012 zeer veel gezocht op ‘hoe werkt Netflix’. Datzelfde geldt voor de dating-app Tinder.

Ajax is de meest gezochte voetbalclub en Rafael van der Vaart was dit jaar de meest gezochte voetbalinternational, wellicht ook ingegeven door de relatiebreuk met Sylvie Meis en zijn nieuwe relatie met Sabia Boulahrouz. Deze nieuwe liefde van Rafael is overigens de op één na snelst stijgende persoon van 2013. Nederlandse internetgebruikers zoeken daarnaast volop naar informatie over televisie en films. Under The Dome is het snelst stijgende tv-programma, gevolgd door de Nederlandse misdaadserie Penoza. De westernfilm van Quentin Tarantino, Django Unchained, voert de lijst aan van snelst stijgende films.

Opvallende resultaten

Het plotselinge overlijden van de Amerikaanse acteur Paul Walker zorgde ervoor dat hij de snelst stijgende persoon was in 2013. Ook het overlijden van Nelson Mandela heeft veel indruk gemaakt. Hij staat verderop in de top-10. De snelste stijger in de categorie afbeeldingen was Zwarte Piet, ongetwijfeld ook ingegeven door de discussie over dit Hollandse feest. De meest gezochte ‘hoe’-vraag was merkwaardig genoeg ‘hoe lang zwanger’. Daarnaast hebben de bekentenissen van dopinggebruik in de wielersport ertoe geleid dat veel Nederlanders zochten naar informatie over hoe bloeddoping werkt.

Categorie: