donderdag, 7. november 2013 - 11:07 Update: 03-07-2014 0:49

Nederland scoort hattrick

Foto van medicijnen | Sxc
Foto: SXC
Den Haag

De Europese Commissie heeft vandaag de oprichting goedgekeurd van een nieuw Europees onderzoeksinstituut: EATRIS ERIC. EATRIS ERIC heeft als doel om nieuwe medicijnen en therapieën sneller en efficiënter te ontwikkelen. Nederland is het gastland en EATRIS ERIC is gevestigd in VU Medisch Centrum in Amsterdam.

EATRIS staat voor European Advanced Translational Research Infrastructure in Medicine en vertaalt fundamenteel medisch onderzoek naar innovaties. Dat draagt onder meer bij aan het efficiënter ontwikkelen van medicijnen en therapieën. Dat kunnen medicijnen zijn die voor farmaceutische bedrijven niet rendabel zijn om zelf te ontwikkelen. Hierdoor wordt het ontwikkelen van ‘personalized medicine’ (medicatie toegesneden op de individuele patiënt) en medicijnen tegen zeldzame ziektes bevorderd. ERIC betekent European Research Infrastructure Consortium. Deze Europese rechtsvorm is opgericht om grensoverschrijdend onderzoek te bevorderen.

EATRIS ERIC organiseert toegang tot de beste onderzoeksfaciliteiten in de deelnemende landen voor toponderzoekers uit de wetenschap, industrie, biotech bedrijven en gezondheidsfondsen. Om dit te bereiken, coördineert EATRIS ERIC toegang tot de beste academische onderzoeksfaciliteiten in de deelnemende landen. Naast Nederland zijn op dit moment Denemarken, Estland, Finland, Italië, Tsjechië, Frankrijk en Spanje toegetreden.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ziet het besluit van de Europese Commissie als erkenning voor de kracht en ondernemingsgeest van Nederland. “Nederland is duidelijk de place to be voor het doen van grensverleggend onderzoek. Door de goede voorzieningen is Nederland een gewild land voor onderzoekers om te gaan werken. Wij hebben een goed vestigingsklimaat, dat blijkt uit het grote succes met het binnenhalen van de ERIC’s.”

EATRIS ERIC is het derde Europese onderzoeksinstituut waaraan de Europese Commissie de ERIC status heeft verleend en net als de eerste twee vestigt ook deze ERIC zich in Nederland. De eerste is SHARE ERIC (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe) met als zetel de Universiteit Tilburg. De tweede is CLARIN ERIC (Common Language Resources and Technology Infrastructure) met als zetel de Universiteit Utrecht.