vrijdag, 13. december 2013 - 22:22 Update: 03-07-2014 0:47

Nederland voorzitter Europese Unie in eerste helft 2016

Foto van logo beeldmerk Nederland EU | Studio Dumbar
Foto: Studio Dumbar
Amsterdam

Nederland bekleedt in de eerste helft van 2016 voor de twaalfde keer het voorzitterschap van de Europese Unie. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

De vorige keer was in 2004. In Nederland zullen de vergaderingen van het voorzitterschap plaatsvinden op één locatie: het Marine Etablissement in Amsterdam. Het gaat om vergaderingen met ministers en ambtenaren uit alle lidstaten van de Europese Unie.

Ieder half jaar is een ander land voorzitter van de Europese Unie. Het voorzitterschap betekent dat Nederland een groot deel van de vergaderingen van de EU voorbereidt en voorzit. Daarbij zitten alle 28 lidstaten samen om tafel. Alle formele vergaderingen van de EU-ministers vinden plaats in Brussel of Luxemburg. Daarnaast organiseert het voorzitterschap in eigen land voorbereidende bijeenkomsten met ministers en ambtenaren van de lidstaten. Voorbeelden zijn vergaderingen van de ministers van Financiën, van Economische zaken of van Buitenlandse Zaken. Ook zullen in Nederland werkgroepen en congressen worden gehouden over onderwerpen die van gezamenlijk belang zijn voor de lidstaten.

Locatie
Het kabinet kiest er voor de bijeenkomsten van het voorzitterschap in Nederland op één locatie te organiseren. Dat is een verschil met het verleden, toen de bijeenkomsten van het voorzitterschap werden gehouden op verschillende locaties in het land. Een vaste locatie voorkomt dat telkens dure voorzieningen moeten worden opgebouwd en afgebroken, zoals perszalen, communicatieapparatuur en tolkencabines. Naast het kostenvoordeel is één locatie gemakkelijker in het gebruik voor gasten, tolken, journalisten en de organisatie.

De centrale locatie is het Marine Etablissement in Amsterdam, dat eigendom is van het ministerie van Defensie. Het Marine Etablissement ligt in het centrum van de stad, naast het Scheepvaartmuseum. Op het terrein staan ook gebouwen die geschikt zijn voor vergaderingen en conferenties. Defensie draagt het Marine Etablissement in de komende jaren geleidelijk over aan de gemeente. Amsterdam gaat het terrein ontwikkelen tot een openbaar toegankelijk gebied voor wonen, werken en recreatie. Het voorzitterschap van de EU in 2016 is een voorbeeld van de nieuwe functie die het gebied zal krijgen.