zondag, 15. september 2013 - 12:31 Update: 03-07-2014 0:52

Nederlander fietst ruim halve kilometer per uur harder dan record

Foto van ligfiets Velox3 | TU Delft
Foto: TU Delft

Het duurde tot de allerlaatste poging in de raceweek, maar toen kwam alles bij elkaar: Sebastiaan Bowier knalde naar 133,78 km/u in de hightech ligfiets van studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam.

Daarmee veroverde hij het wereldrecord en werd hij de snelste fietser op aarde, het was 0,6 km/u harder dan het staande wereldrecord van de Canadees Sam Wittingham.

Teamleider Wouter Lion reageerde opgetogen: "We wisten dat de technische en menselijke kant helemaal klopte vandaag, het zat er in en het is geweldig dat het er dan uitkomt. En dat dan ook nog met een vrij stevige wind tegen".

Naast de nieuwe topsnelheid van Sebastiaan leverde ook de tweede fietser van het Delfts/Amsterdamse team een topprestatie: Wil Baselmans veroverde met 127,43 km/u de derde plek op de recordlijst, achter Bowier en Wittingham.

Hoofdbrekens
De snelheden werden geklokt op een meettraject van 200 m, na een aanloop van 8 km over een kaarsrechte weg in de woestijn van Nevada (VS). “Het was waanzinnig spannend. We hadden 6 dagen om het wereldrecord binnen te slepen, maar in het begin liepen we tegen technische problemen aan. Het leverde veel hoofdbrekens en nachtwerk op. Als je dan, na 3 avonden van slecht weer op de laatste avond toch nog over de wereldrecordsnelheid knalt, voelt dat fantastisch”, aldus de trotse teamleider Wouter Lion.