dinsdag, 12. februari 2013 - 17:01

Nederlander koopt minder kleding en gooit minder in kledingbak

Utrecht

De Nederlandse consument heeft in 2012 minder kleding gekocht dan het jaar ervoor. Daarmee laat de kledingverkoop voor het tweede opeenvolgende jaar een daling zien. Dit betekent over het algemeen dat ook minder kleding bij de inzamelaars terecht komt. Inzamelaar en ontwikkelingsorganisatie Humana merkt ook dat de kwaliteit van de aangeboden kleding iets achteruit gaat.

Brancheorganisatie CBW-Mitex heeft becijferd dat het aantal verkochte kledingstukken wederom is gedaald. Was de daling in 2011 al 6%, in 2012 bedraagt de daling wederom 6%. Dat de ingezamelde kilo’s tweedehands textiel daarmee ook zijn gedaald, ligt voor de hand. Door deze economische omstandigheden hebben Nederlanders bijna 7% minder textiel gedoneerd dan in 2011. Dit had overigens niet zo hoeven te zijn als Nederlanders meer textiel uit hun restafval zouden halen. Bijna één op de tien kledingstukken verdwijnt in de afvalbak. En dat is jammer, vertelt Marc Vooges, directeur Humana.

'Het percentage lijkt laag, maar per huishouden hebben we het over een flink aantal kledingstukken dat geschikt is voor hergebruik. Met deze kledingstukken kunnen wij niet alleen mensen in zuidelijk Afrika helpen, maar ook in Nederland. Een groot deel van de verwerking van de ingezamelde kleding, besteden wij namelijk uit aan sociale werkplaatsen verspreid over Nederland.'
Provincie:
Tag(s):