dinsdag, 12. november 2013 - 21:04 Update: 03-07-2014 0:49

Nederlands defensievliegtuig naar Filippijnen voor transport van noodhulp

Foto van Hercules transportvliegtuig Defensie | Defensie
Foto: Defensie
Eindhoven

Nederland stuurt een defensievliegtuig, dat zal worden ingezet voor transport van noodhulp naar de slachtoffers van tyfoon 'Haiyan', naar de Filippijnen. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond.

‘Het vliegtuig zal hulpgoederen van de samenwerkende hulporganisaties (SHO) overbrengen. Het gaat om onder meer tentzeilen, drinkwatermateriaal, drinkwaterzuivering, medicijnen en jerrycans’, aldus het ministerie.

Deze inzet komt bovenop het bedrag van ruim € 2 miljoen die minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zaterdag al beschikbaar stelde voor noodhulp. 

Dat gebeurde direct nadat de eerste signalen over een grote ramp doorkwamen. Ploumen: ‘Ik ben geschokt door wat ik zie. De omvang van deze tragedie en het individuele leed voor slachtoffers en hun families is onvoorstelbaar. We moeten doen wat we kunnen om de mensen op de Filippijnen te helpen.’

Luchthaven Eindhoven
Het ministerie staat over verdere hulpverlening voortdurend in contact met de VN, die een belangrijke coördinerende rol heeft, en met de EU. Het vliegtuig van de koninklijke luchtmacht vertrekt waarschijnlijk donderdag vanaf luchthaven Eindhoven naar de Filippijnen. 


Volgens minister Jeanine Hennis heeft Defensie ’juist hiervoor’ capaciteit voor internationale noodhulp en humanitaire hulpverlening. ’We kunnen de bevolking van de Filippijnen niet aan zijn lot overlaten. Het is goed dat Defensie ook hier het verschil kan maken.’