zaterdag, 2. november 2013 - 10:17 Update: 03-07-2014 0:49

Nederlands vlees weer welkom in VS

Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Nederlandse bedrijven die rundvlees en kalfsvlees exporteren naar het buitenland krijgen weer toegang tot de Amerikaanse markt.

Dat is de uitkomst van het gesprek tussen staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en de Amerikaanse minister van Landbouw Vilsack in Washington. De Verenigde Staten openen begin 2014 hun grenzen, 90 dagen na publicatie van dit besluit. Canada zal dit besluit volgen. De markten waren voor Nederland jaren gesloten door de Europese BSE-uitbraken.

Dijksma: “Nederland staat bekend om de goede kwaliteit van kalfs- en rundvlees. De vraag naar deze producten is enorm. Terecht dan ook dat we als agrarisch wereldspeler weer aan de slag kunnen met vlees in de Noord-Amerikaanse markt. De VS en Canada zijn landen waar ons bedrijfsleven voor miljoenen euro’s aan agrarische producten naar toe kan exporteren.”

Door het opheffen van de exportban, brengen de Amerikanen hun markttoegang voor rund- en kalfsvlees in lijn met de multilaterale overeenkomsten van de Wereldhandelsorganisatie. Daarnaast krijgt Nederland ook toegang tot de Canadese markt, dat heeft aangegeven de VS te zullen volgen in haar nieuwe risicobeoordeling. Naar verwachting kan het Nederlandse bedrijfsleven hierdoor jaarlijks voor 100 miljoen euro aan kalfs- en rundvlees naar deze landen exporteren.

De VS sloot eind jaren negentig door de Europese BSE-uitbraken de grenzen voor Nederlands vlees, ook al werd door internationale organisaties vastgesteld dat vlees van onze bodem in de laagste risico categorie valt. Nederland en de Europese Unie hebben in de afgelopen decennia de kwestie vele malen aan de orde gesteld. Sinds 2006 wordt de VS al verzocht hun markt open te stellen voor de invoer van Nederlands kalfsvlees. Dat de seinen nu op groen springen, is een belangrijk signaal aan andere landen die hun markt tot nu toe nog gesloten houden.

Provincie: