vrijdag, 18. oktober 2013 - 13:26 Update: 03-07-2014 0:50

Nederlandse coördineert ontmanteling chemische wapens Syrië

Foto van Sigrid Kaag | Min. van Buitenlandse Zaken
Foto: Min. van Buitenlandse Zaken
Den Haag

De Nederlandse Sigrid Kaag is benoemd tot speciaal coördinator van de missie van de Verenigde Naties en de OPCW in Syrië die het land vrij moet maken van chemische wapens. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft dit bekendgemaakt.

'Deze benoeming komt op een speciaal moment', zegt minister Timmermans (Buitenlandse Zaken). 'Het belang van deze missie is nog eens onderstreept met de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de OPCW. Ook ligt de benoeming van Sigrid Kaag in het verlengde van de Nederlandse betrokkenheid bij deze organisatie, hier in Den Haag, en meer in het algemeen bij de strijd tegen massavernietigingswapens.'

Timmermans noemt Kaag de juiste persoon voor deze functie. Hij heeft haar kandidatuur actief gesteund bij de VN en OPCW. Zij heeft brede internationale ervaring en een lange staat van dienst bij de VN. Zij is op dit moment assistent secretaris-generaal bij het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP en zij bekleedde diverse functies bij VN-kinderfonds UNICEF. Kaag kent de Arabische regio goed. Zij werkte onder meer in Jordanië als regionaal directeur van UNICEF en begon haar loopbaan als diplomaat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij spreekt 6 talen, waaronder Arabisch.

De OPCW, de organisatie voor het verbod op chemische wapens, is in nauwe samenwerking met de VN bezig met de grootste operatie uit haar geschiedenis: toezien op de ontmanteling van alle chemische wapens in Syrië. Nederland draagt hieraan financieel bij met 1,5 miljoen euro. Ook heeft Nederland personele en logistieke ondersteuning aangeboden.