donderdag, 26. december 2013 - 19:15 Update: 03-07-2014 0:46

Nederlandse economie zakt van 18e naar 30e plek

Foto van Euro-tegel | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Het Centre for Economic and Business Research (CEBR) voorspelt dat de Nederlandse economie tussen nu en 2028 zal dalen van de 18e naar de 30e plaats op de wereldranglijst.

Het bureau heeft daarbij ook gekeken naar de omvang van de economie. Dit melden verschillende media donderdag.

Volgens het Britse bureau zal Nederland in de komende jaren worden ingehaald door Egypte, HongKong, Nigeria en Irak. Wel zal het bruto binnenlands product (BBP) stijgen van 585 miljard euro naar 643 miljard euro in 2028. De Britse denktank denkt dat het Verenigd Koninkrijk in 2030 de grootste economie van Europa zal zijn. Volgens hen zal de aanhoudende bevolkingsgroei in het Verenigd Koninkrijk leiden tot een snellere expansie van de economie. Ook het relatief lage belastingsniveau komt de groei ten  goede. Frankrijk, nu nog de tweede economie van Europa, zal waarschijnlijk volgend jaar al een van de slechtst presterende westelijke landen zijn 'vanwege de hoge belasting'. Naar verwachting zal Frankrijk al in 2018 door het Verenigd Koninkijk worden ingehaald.

Het CEBR stelt in zijn rapport ook dat Nederland beter af zou zijn zonder de euro omdat de economische groei wordt beknot door de zwakke prestaties van de andere eurolanden. Dit geldt tevens voor Duitsland. Het onderzoeksbureau verwacht dat China in 2028 de VS voorbij is gestreefd als grootste economie van de wereld. Op het wereldtoneel zal Groot-Brittannië volgens de denktank de komende twintig jaar wel achteruitgaan op de economische ranglijst, gezien de sterke groei in groeilanden als India, Brazilië en Rusland, zo bericht de Britse krant The Guardian op haar website.

Het CEBR waarschuwt wel dat de voorspellingen met voorzichtigheid bekeken moeten worden, en dat met name omwille van de onvoorspelbare veranderingen van de wisselkoersen.

Categorie:
Tag(s):