vrijdag, 19. juli 2013 - 16:00 Update: 03-07-2014 0:54

Nederlandse infraprojecten krijgen 80 miljoen EU-subsidie

Foto van havengebouw sluis IJmuiden | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag/Brussel

Nederland kan nog dit jaar rekenen op minimaal 80 miljoen euro subsidie van Brussel voor diverse infrastructuurprojecten.

Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdagmiddag laten weten.

Zeesluis IJmuiden
Zo komt er Europees geld beschikbaar voor de planstudie naar de nieuwe grote Zeesluis te IJmuiden, voor de herontwikkeling van Station Amsterdam Zuid en voor een planstudie naar de spoorterminal voor Greenport Venlo. 

Grensoverschrijdend hoofdnetwerk
Het geld voor de Nederlandse projecten komt uit het Europese subsidieprogramma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen.

De projecten zijn door het ministerie van Infrastructuur en Milieu voorgedragen. De exacte toedeling is afhankelijk van definitieve subsidiebesluiten die in september worden vastgesteld.

‘Groot belang economie’
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is blij met de bijdrage uit Brussel. “Europa onderstreept hiermee het grote belang van investeringen in infrastructuur voor de economie. De projecten die de Europese subsidie krijgen, zorgen ervoor dat we goederen en personen sneller, veiliger en duurzamer kunnen vervoeren. ”