zondag, 28. juli 2013 - 14:06 Update: 03-07-2014 0:54

Nederlandse jazzlegende Rita Reys (88) overleden

Foto van drumstel jazz muziek | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Nederlandse jazzlegende Rita Reys is op 88-jarige leeftijd overleden. Dit maakte haar manager zondag bekend.

Begin juli keerde op Rita Reys, na vier maanden afwezigheid in verband met een heupoperatie, terug op het podium in een uitverkochte en uitzinnige North Sea Jazz Club.

Voor het concert hadden Rita en het Peter Beets Quartet enkele weken eerder diverse nieuwe stukken ingestudeerd, zoals Just In Time en Speak Low. Na een swingend slotakkoord, in de vorm van Gershwin’s ‘s Wonderful, eindigde de avond met een minutenlange staande ovatie meldt de website van de zangeres.

Na de zomerstop zou Rita en het Peter Beets Quartet wederom in Amsterdam te horen zijn in Paradiso. Rita zou daarmee de eerste jazz-zangeres ooit zijn die een concert gaf in de ‘poptempel’ van Nederland genoemd wordt. Een week later stond in Rita haar geboortestad, Rotterdam, nog een optreden gepland op het podium van theater Lantaren Venster.

Carrière 
Rita Reys droeg sinds 1960 de titel Europe's First Lady of Jazz, haar toegekend door het internationale jazzfestival van Juan Les Pins (Frankrijk).  Haar naam werd internationaal reeds gevestigd toen zij in 1956 in New York voor Columbia Records de elpee The Cool Voice Of Rita Reys opnam, met Art Blakey's Jazz Messengers.

Nadien zou ze met nog veel meer Amerikaanse jazzmusici samenwerken, onder wie Jimmy Smith, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Stan Getz, Lester Young, Zoot Sims en Milt Hinton. In 1965 nam ze een elpee op samen met de Amerikaanse dirigent en arrangeur Oliver Nelson. 

Vier jaar later was ze, samen met haar echtgenoot en begeleider Pim Jacobs de eerste Nederlandse jazzmusicus die optrad tijdens het New Orleans Jazz Festival. Gedurende haar lange carrière gaf Reys acte de présence op vele internationale jazzfestivals en -podia. In 2012 trad ze voor de twintigste keer op tijdens het North Sea Jazz Festival.

 
Categorie: