dinsdag, 2. juli 2013 - 12:53 Update: 03-07-2014 0:55

Nederlandse politie gaat Belgische collegas helpen

foto van politie belgie | fbf
Foto: Irma Boom
Tilburg

Van 20 tot en met 29 juli 2013 gaan 9 Nederlandse politieagenten wederom assistentie verlenen aan de politie in Gent (België), tijdens de Gentse Feesten.

Op verzoek van de plaatselijke autoriteiten gaan deze politiemensen ruim een week met hun Belgische collega's op diverse locaties in de stad surveilleren.

'Onthaalpolitie'

De Nederlandse politieambtenaren werken doorgaans tussen 16.00 uur en 24.00 uur en voeren, samen met hun Gentse collega’s, taken van ‘onthaalpolitie’ uit. Zij lopen ondermeer patrouille, stellen overlast en criminaliteit vast en verstrekken informatie in de feestzone. Deze samenwerking is voornamelijk gericht op de ondersteuning en advisering van de Nederlands toeristen. Daarnaast is het de bedoeling dat politiemensen hierdoor expertise en ervaring opbouwen die zij met andere collega's kunnen delen. De Nederlandse politiemensen zijn afkomstig uit de eenheden Oost-Brabant, Noord-Nederland, Noord-Holland en Rotterdam.

Meer assistentie

Het is niet voor het eerst dat de Nederlandse en Belgische politie assistentie verlenen aan elkaar. Naast gezamenlijke acties, oefeningen en controles, gemeenschappelijke patrouilles en detachering van politiemensen over en weer, wordt ook op grotere schaal ondersteuning aan elkaar geleverd. In 2011 en 2012 gingen ook Nederlandse politiemensen naar Gent. Tijdens Koninginnedag 2011 kwam een Belgisch ME-peloton voor assistentie naar Weert en Thorn.

De politieagenten gaan in Nederlands politie-uniform werken en zijn bewapend. Deze samenwerking is mogelijk door het in werking treden van het verdrag van Prüm. Hierdoor kan de politie uit een aantal landen van de Europese Unie grensoverschrijdend werken.