zondag, 21. april 2013 - 16:01 Update: 03-07-2014 0:59

Nederlandse toeslagen door bendes uit Bulgarije opgestreken

Foto van Politieauto | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Bendes uit Bulgarije plegen op grote schaal fraude met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Dit meldt RTL Nieuws op basis van bronnen en vertrouwelijk politie-onderzoek.

De bendes brengen landgenoten naar Nederland om ze hier als spookburger in te schrijven bij gemeentes. De Bulgaren melden zich dan met een identiteitsbewijs en vals huurcontract bij het loket burgerzaken van de gemeente. Bij de gemeente schrijven ze zich in als inwoner van de stad en krijgen zo een officieel adres en meteen ook een burgerservicenummer. Ze krijgen van de bende een kleine vergoeding voor de moeite en vertrekken weer naar Bulgarije. De bende neemt de gegevens over en maakt een DigiD aan. Daarmee worden huur- en zorgtoeslag aangevraagd, met terugwerkende kracht. De Belastingdienst betaalt meteen uit, controle vindt in de regel pas achteraf plaats. Het kan volgens het politie-onderzoek gaan om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per persoon in één keer.

Volgens het politie-onderzoek gaat het om bendes die eerder aan mensenhandel deden, maar zich nu toeleggen op toeslagenfraude omdat er meer aan te verdienen valt. De Rotterdamse recherche denkt  dat meerdere bendes spookburgers inschrijven in verschillende steden in Nederland. Ook volgens Simon Rijsdijk van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken speelt het in meerdere steden.