donderdag, 26. september 2013 - 11:03 Update: 03-07-2014 0:51

Nederlandse topontwerpers zetten stempel in vernieuwde lounge VN-hoofdkwartier

Foto van vernieuwde lounge VN-hoofdkwartier | Min.
Foto: Min.
Den Haag

Hare Majesteit Koningin Máxima, Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties en minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) openden gisteravond de vernieuwde Delegates’ Lounge in het VN-hoofdkwartier in New York.

De Delegates’ Lounge is een ontmoetingsplaats voor wereldleiders en duizenden politici, beleidsmakers en diplomatieke vertegenwoordigers van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties. De ruimte is onlangs gerenoveerd en opnieuw ingericht door een Nederlands ontwerpteam samengesteld door ontwerpster Hella Jongerius. Het oorspronkelijke VN-gebouw werd tussen 1950 en 1952 gebouwd.

Na 60 jaar was het toe aan een grondige vernieuwing om het bestendig te maken voor de volgende 50 jaar. Het gebouw kwam destijds mede door donaties tot stand. De VN zette deze traditie voort en vroeg lidstaten geld te doneren voor de renovatie. Nederland ‘adopteerde’ de Delegates’ Lounge, die ligt naast de plenaire vergaderzaal van de Algemene Vergadering van de VN, en vroeg in 2010 vier ontwerpteams een ontwerp voor de renovatie in te dienen. Het winnende ontwerp kenmerkt zich door openheid en transparantie. Het team bestaat naast Jongerius uit OMA architects, kunstenaar Gabriel Lester, grafisch ontwerpster Irma Boom en theoreticus Louise Schouwenberg.

Een van de belangrijkste architectonische aanpassingen van de lounge is het verwijderen van de mezzanine. Hiermee is het oorspronkelijke open karakter van de ruimte in ere hersteld en het uitzicht op de East River vergroot. De renovatie en herinrichting van de Delegates’ Lounge vormen een uitgelezen kans Nederlandse design, architectuur en beeldende kunst op een internationaal podium te presenteren. Ook is dit een gelegenheid nieuwe economische impulsen te creëren voor de Nederlandse creatieve industrie, een sector die goed is voor 280.000 banen. Tegelijkertijd onderstreept Nederland met dit project de waarde die de regering hecht aan de Verenigde Naties en aan multilaterale samenwerking.