dinsdag, 10. december 2013 - 16:58 Update: 03-07-2014 0:47

Neusaap Goalie Apenheul overleden

Apenheul
Apeldoorn

In dierenpark de Apenheul in Apeldoorn is neusaap Goalie onlangs plotseling overleden. Dit meldt de Apenheul dinsdag.

‘Dierverzorgers zijn behoorlijk ontdaan van dit trieste feit. Goalie kwam in september vanuit Singapore naar Apenheul, samen met zijn soortgenoot Jeff. In Apenheul woonden zij samen met de oudere Bagik, die sinds 2011 in Apeldoorn verblijft’, aldus de Apenheul.

Onverwacht
Dierverzorgers troffen Goalie  dood aan in zijn verblijf. De schrik was enorm, want Goalie had geen tekenen van ziekte getoond. Sinds zijn komst was Goalie wel rustiger dan de andere twee neusapen, maar net als bij mensen kan dat een karaktereigenschap zijn.

Onderzoek
Het veterinair pathologisch laboratorium van de Universiteit van Utrecht heeft het lichaam van Goalie onderzocht. Hieruit bleek dat Goalie geen vetreserves meer had en een tekort had aan albumine, een bloedeiwit. Vreemd genoeg was het lichaamsgewicht van Goalie echter niet afgenomen: hij was zelfs 200 gram zwaarder dan bij zijn aankomst in Apenheul.

Drie jaar
Het is onduidelijk wat de oorzaak van de aandoening is en wanneer deze is ontstaan. De resultaten van de sectie verklaren ook niet waarom Goalie zo plotseling is doodgegaan. Goalie is maar drie jaar oud geworden.