woensdag, 16. oktober 2013 - 9:55 Update: 03-07-2014 0:50

Niemand weet van nieuwe baan buitenland behalve Rehwinkel zelf

Foto van burgemeester Rehwinkel | Rick Akkerman
Foto: Rick Akkerman

Per 1 november vertrekt burgemeester Rehwinkel uit Groningen om in Barcelona fulltime rampenmanager te worden.

Maar in Spanje kennen ze de functie niet en rekenen ze ook niet op Rehwinkels komst. Dit schrijven het Algemeen Dagblad en Dagblad van het Nooden op basis van contact met de organisatie waar Rehwinkel voor zou gaan werken.

Op het hoofdkantoor van het UCLG, het internationaal verbond van gemeenten waar Rehwinkel op vrijwilligersbasis zegt te gaan werken, reageerde men dinsdag: 'Wij weten van niets. De functie bestaat niet. Heel misschien in de toekomst.' Er zou aan Rehwinkel slechts gevraagd zijn de haalbaarheid van het oprichten van een centrum voor voorbereiding en respons bij rampen te beoordelen, zo stelt het UCLG. Maar daarvoor hoeft Rehwinkel niet naar Barcelona. Volgens het UCLG voeren leden als Rehwinkel hun taken vrijwillig uit en doen ze dat altijd vanuit hun eigen standplaats als burgemeester, wethouder of andere gemeentelijke functie.

Op 3 oktober schreef Rehwinkel op zijn facebookpagina da hij bij een congres in Rabat benoemd tot 'Special Representative on Local Government Disaster Management' van het UCLG. Maar Marie Laure Roa van het hoofkantoor van het UCLG verklaarde dinsdag tegenover het AD dat meneer Rehwinkel niet benoemd was door het UCLG. Roa: 'Hij heeft zelf voorgesteld te gaan onderzoeken of zoiets mogelijk is,' aldus Marie Laure Roa. 'Wij hebben er ook niets over gepubliceerd omdat er niets concreets is.'

Rehwinkel schreef ook op zijn facebookpagina dat hij al langer de wens had om de slachtoffers van rampen beter te helpen. Inmiddels is er ophef ontstaan over de nieuwe functie van Rehwinkel. De burgemeester zei dat hij na zijn vertrek gebruik wil maken van de wachtgeldregeling. Dat stuitte veel raadsleden in Groningen tegen de borst. Zij vinden het belachelijk dat Rehwinkel wachtgeld krijgt, terwijl hij vrijwillig vertrekt en vrijwilligerswerk gaat doen.

 

Provincie: