dinsdag, 10. december 2013 - 9:41 Update: 03-07-2014 0:47

Nieuw broeikasgas warmt aarde 7100x sterker op dan CO2

Foto van uitstoot fabrieken | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Wetenschappers hebben het sterkste broeikasgas ter wereld ontdekt.

Het gas zou de sterkste opwarmende kracht in de atmosfeer hebben en volgens de onderzoekers ook een veel grotere impact op de klimaatopwarming dan CO2. Het zou 7100 keer sterker de aarde opwarmen dan CO2. Dit schrijven de Groene Krant en de Belgische krant De Morgen dinsdag.

Het nieuwe gas heet PFTBA, zo meldt de universiteit van Toronto. Het onderzoek werd gepubliceerd in het journaal Geophysical Research Letters. Wetenschapper Angela Hong auteur van het rapport over het gas: 'Berekend over een tijdsperiode van 100 jaar heeft een enkel molecuul PFTBA dezelfde impact op het klimaat als 7100 moleculen Co2. Hiermee is het een van de krachtigste gassen die het klimaat beïnvloedt.

Het gas, perfluorotributylamine (PFTBA), is een kunstmatig product dat vooral gebruikt wordt bij de productie van elektrische en elektronische installaties. Het wordt al sinds de vorige eeuw gebruikt en er zijn geen processen bekend die het gas in de atmosfeer afbreken. Wetenschappers denken dan ook dat het voor honderden jaren in de atmosfeer blijft.

Categorie: