donderdag, 7. november 2013 - 9:22 Update: 03-07-2014 0:49

Nieuw virus kaapt data op computer

foto van virus computer | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Een virus die uw data kaapt, verspreidt zich nu snel onder Nederlandse PC gebruikers. Wanneer u ontdekt dat uw systeem een virus heeft, is het te laat. Je zal de criminelen, tot enkele honderden euro’s, moeten betalen om uw documenten en foto's terug te krijgen!

Onlangs zijn veel Nederlandse computergebruikers getroffen door het zogenaamde "CryptoLocker virus." Dit virus is bijzonder vervelend omdat de bestanden op de PC zijn gecodeerd. PC gebruikers dreigen belangrijke documenten en foto's voor altijd te verliezen.

Dit is één van de vele voorbeelden van gijzelingsoftware, ook wel "ransomware" genoemd, dit is een toenemende bedreiging voor gebruikers. Virusmakers richten zich steeds meer op het afpersen van PC gebruikers. De verspreiding van het virus kan op verschillende manieren maar tot nu toe zijn verspreiding via e-mailbijlagen en webpagina's de meest voorkomende. Het is niet langer voldoende om weg te blijven van "twijfelachtige" websites, volstrekt legitieme websites zijn namelijk uitgegroeid tot de grootste bron van besmetting. Zodra uw systeem besmet is en de bestanden op uw PC gecodeerd zijn, kunt u uw bestanden als verloren beschouwen. Het virus maakt gebruik van krachtige asymmetrische encryptie, waardoor het bijna onmogelijk is de data te de-encrypteren zonder sleutel. Het kan een wanhopige situatie zijn om alle gegevens die u op uw PC heeft te verliezen.

“Het beste is om proactief te handelen en ervoor te zorgen dat uw beveiligingssoftware “up to date” is met een “in the Cloud” gebaseerde back-up oplossing met revisiehistorie, zegt Arne Uppheim, product director Norman Safeground. Goede beveiligingssoftware heeft verschillende mechanismen om bekende malware zoals CrytoLocker te stoppen voordat het het systeem infecteert. Maar als er een ongeluk gebeurt, is het goed om een back-up te hebben, zodat u uw bestanden terug kunt krijgen. Wij adviseren mensen, die zijn getroffen zijn, om niets te betalen. Het zou de georganiseerde misdaad bevorderen en het is geenszins zeker dat u uw bestanden terug krijgt.

Categorie: