vrijdag, 25. oktober 2013 - 13:36 Update: 03-07-2014 0:50

Nieuwe €5-bankbiljet, duidelijk anders

Foto van het nieuwe vijf euro biljet | ECB
Foto: ECB
Amsterdam

U zult hem inmiddels waarschijnlijk al eens zelf in handen hebben gehad: het nieuwe €5-bankbiljet sinds dat het op 2 mei 2013 in omloop werd gebracht. Maar heeft u er wel eens goed naar gekeken?

Er zijn namelijk nogal wat verschillen met zijn voorganger. Eén van de belangrijkste redenen voor het vervangen van het €5-bankbiljet is om valsemunterij tegen te gaan. Daarnaast waren door de toetreding van nieuwe landen in 2004 en 2007 aanpassingen van het biljet nodig om up-to-date te blijven.

Alle zeven biljetten in de Europa-serie worden over een periode van een aantal jaren geleidelijk ingevoerd in oplopende volgorde in het gehele eurogebied. De coupures van de biljetten blijven onveranderd: €5, €10, €20, €50, €100, €200 en €500. 

Op 10 januari 2013 onthulde de President van de ECB, Mario Draghi, in het Archeologisch Museum van Frankfurt am Main het nieuwe bankbiljet van €5. Het nieuwe €5-bankbiljet is vanaf 2 mei 2013 in omloop gekomen.


Echtheidskenmerken
De ECB en de nationale centrale banken willen dat het grote publiek zo snel mogelijk vertrouwd raakt met het nieuwe bankbiljet van €5 en de echtheidskenmerken ervan te laten herkennen. In de nieuwe eurobankbiljetten zijn betere  echtheidskenmerken verwerkt die gebruik maken van technische vernieuwingen in de beveiliging en de productie van bankbiljetten. 

De nieuwe echtheidskenmerken van de Europa-serie zijn gemakkelijk op de bankbiljetten te vinden, en zorgen ervoor dat de nieuwe biljetten up-to-date blijven wat betreft beeldreproductietechnologie en goed bestand tegen valsemunterij. De echtheidskenmerken van de Europa-serie zijn gemakkelijk te controleren met de ‘voel-kijk-kantel’-methode. Hulpmiddelen zijn daar niet bij nodig.

‘Voel-kijk-kantel’-methode
1 Portretwatermerk:KIJK en houd het bankbiljet tegen het licht. Er wordt een vage afbeelding zichtbaar met een portret van Europa, de waarde van het bankbiljet en een raam. 
2 Portrethologram:KANTEL het bankbiljet. Op de zilverkleurige band wordt een portret van Europa zichtbaar, hetzelfde als in het watermerk. Op de band zijn ook een raam en de waarde van het bankbiljet te zien. 
3 Smaragdgroen cijfer:KANTEL het bankbiljet. Het glanzende cijfer vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt. Het cijfer verandert ook van kleur, van smaragdgroen naar diepblauw.
4 Voelbare inkt :VOEL aan het bankbiljet. U voelt op de voorzijde, aan de linker- en rechterrand, een aantal lijntjes. Ook de hoofdafbeelding, de letters en het grote waardecijfer voelen dikker aan.
5 Veiligheidsdraad:KIJK en houd het bankbiljet tegen het licht. De veiligheidsdraad komt tevoorschijn als een donkere streep. U ziet in de streep in kleine witte letters het €-teken en het waardecijfer. 

Let er eens op wanneer u het nieuwe €5-bankbiljet de volgende keer zelf in handen krijgt.

 
Categorie: