vrijdag, 19. juli 2013 - 15:02 Update: 03-07-2014 0:54

Nog 7 leerlingen gearresteerd voor gebruik gestolen examens

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Een meisje van 18 jaar en zes jongens in de leeftijd van 17 tot en met 19 jaar zijn deze week in het onderzoek naar de verspreiding van de gestolen eindexamens aangehouden. Dit heeft het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag bekendgemaakt.

'Het gaat om leerlingen van andere scholen dan de school waar de examens werden gestolen en ze worden verdacht van heling. Een van hen komt uit Roosendaal, de anderen uit Rotterdam. De jongeren zijn na verhoor allemaal weer heengezonden maar blijven verdachte', aldus het OM.

Uitlezen gegevendragers
Het speciale politieteam dat eind mei werd ingericht nadat een VWO-examen voortijdig uitlekte is nog steeds op volle sterkte. Het onderzoek naar de daadwerkelijke diefstal van de examens, uiteindelijk 27, is bijna afgerond . Het onderzoek naar de verspreiding gaat nog door.  Zo zijn nog niet alle gegevensdragers die bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten van de diefstal in beslag zijn genomen, uitgelezen.

Onder leiding van een officier van justitie begon eind mei een grootschalig politieonderzoek nadat via internet het nog af te nemen VWO-examen Frans uitlekte. Al vrij snel was duidelijk dat het examen afkomstig was van een Rotterdamse scholengemeenschap. 

Diefstal en heling
In het onderzoek werden tien jongeren aangehouden voor de daadwerkelijke diefstal. Voor heling van de gestolen examens werden tot nu toe negen leerlingen van andere scholen aangehouden. De laatste twee verdachten die nog vastzaten voor de diefstal van de gestolen examens zijn deze week allebei door de raadkamer van de rechtbank op vrije voeten gesteld.  
Vorige week werden 51 leerlingen van de school waar de examens verdwenen, gehoord over het eventuele gebruik. Van alle mensen die tot nu toe in beeld zijn gekomen beslist de officier van justitie later hoe de zaken worden afgedaan.