vrijdag, 30. augustus 2013 - 20:50 Update: 03-07-2014 0:53

Nog geen besluit Syrië

Foto van president Obama | White House
Foto: White House

De Verenigde Staten heeft nog geen besluit genomen over een militair ingrijpen in Syrië. Dit maakte de president Obama in een persconferentie bekend. Hierbij waren ook Baltische leiders aanwezig.

De inzet van chemische wapen door Syrië zou volgens Obama een bedreiging voor de bondgenoten Israël en Jordanë. Tevens zei de president dat het gebruik van chemische wapens tegen de internationale normen is en daardoor een bedreiging is voor de nationale veiligheid.  'Wanneer we de andere kant op kijken, stellen de internationale normen niets meer voor', aldus Obama.

Als de VS besluit om militair in te grijpen zal het volgens Obama gaan om een beperkte precisie-aanval en zullen er geen grondtroepen worden ingezet.

We hebben geen keuze
Eerder zei de minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in een persconferentie dat er voldoende bewijs is dat er daadwerkelijk chemische aanvallen zijn geweest. In een statement zegt Kerry 'We hebben geen keuze'.  

Kerry is bezig om een coalitie te vormen om gezamelijk in te grijpen als er een besluit wordt genomen. De Britse regering heeft het gisteren laten afweten en zal niet deelnemen aan een militair ingrijpen. Volgens Kerry grijpt desnoods de VS alleen in.  

Categorie: