donderdag, 4. april 2013 - 9:12 Update: 03-07-2014 1:00

Nog twee dagen bibberen en dan 15 graden!

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Zeist

Het lijkt erop dat de winter dan toch eindelijk afscheid gaat nemen.

De droge en koude periode van afgelopen maand zou volgens de meteorologen van weeronline.nl eerder in het jaar hoogstwaarschijnlijk een Elfstedentocht mogelijk hebben gemaakt.

Veelal droog winterweer met aanvoer voornamelijk vanuit het oosten. Het ideale scenario voor Elfstedenkoort. Bij soortgelijke weersomstandigheden als de afgelopen weken zou het in januari veel kouder zijn geweest en had een Elfstedentocht vrijwel zeker kunnen worden verreden. Enige spelbreker zou de wind van de afgelopen weken zijn geweest, soms kwam het zelfs tot een zeer bijzondere windkracht 8 uit het oosten. Door de wind zouden windwakken kunnen zijn ontstaan.

Ruim onder de norm
De afgelopen weken werd het weer in bedwang gehouden door een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Een droomscenario voor iedere winter- en/of schaatsliefhebber. De oostenwind voerde polaire, soms arctische, lucht aan waarin de temperatuur ver beneden normaal bleef.  In de periode van 10 maart tot nu is de gemiddelde temperatuur ongeveer 6 graden onder de normaal gebleven. Een gelijksoortig scenario zou in januari resulteren in een gemiddeld dagtemperatuur tussen -3  en -4 graden met in de nachten matige tot strenge vorst onder de -10.

Meer vorstdagen in maart dan in januari
De laatste nachten van maart leverden in de Bilt ook vorst op en daarmee komt het aantal vorstdagen (minima <0 ) uit op 19 tegen 8 normaal. Opvallend is dat het hiermee 2 dagen meer vroor dan in de koude januarimaand van dit jaar. Daarnaast kwam het maar liefst 5 keer tot matige vorst ( minima <-5) in De Bilt. Sinds 1987 is dit niet meer gebeurd.

Winter capituleert, volgende week mogelijk 15 graden
De winter komt en de winter gaat. Het ene jaar wat sneller dan het andere. Met de huidige verwachting in de hand moeten we concluderen dat de winter zijn langste tijd heeft gehad. Tot en met het weekend blijft de temperatuur ondermaats. Na het weekend stijgt het kwik tot dik boven de 10 graden en halverwege de week zou het zomaar 15 graden kunnen worden. Helaas is de invloed van het hogedrukgebied dan verdwenen en moeten we het stellen met wolken en regen.

Provincie: