donderdag, 2. mei 2013 - 16:44 Update: 03-07-2014 0:58

Noorse kustwacht vindt spullen van vermist Nederlands schip

Foto van legerhelikopter | Archief FBF.nl
Foto: Defensie

De Noorse kustwacht heeft goederen gevonden aan de kust boven Bergen. Mogelijk zijn deze spullen afkomstig van het vermiste Nederlandse schip Warnow, zo heeft de reddingsdienst aan de Noorse krant Tidende laten weten, zo meldt de NRC donderdag.

De kustwacht zou riemen en een touw hebben gevonden. Familieleden van de vermisten krijgen nu foto's van de goederen voorgelegd om te zien of ze echt van de Warnow zijn. De kustwacht houdt echter meerdere opties open. Een woordvoerder van de kustwacht: 'Met zulk weer en in deze tijd van het jaar spoelen er heel veel spullen aan. Maar deze zaken zien er nog 'fris' uit. Ze lijken niet al te lang in het water te liggen. Daardoor denken we dat ze misschien van de Warnow-bemanning zijn. Het gaat niet om persoonlijke spullen maar om algemene goederen zoals kussens, hout en pannen die op elk schip thuishoren.

De kustwacht van Noorwegen blijft met legervliegtuigen en helikopters naar het Nederlandse schip, dat nu spoorloos verdwenen lijkt  te zijn op de Noordze, zoeken. Het laatste 'teken van leven' was op 17 april toen er door het schip voor de kust van Noorwegen contact is gemaakt met internet om zeekaarten te downloaden. Vijf dagen later had het schip moeten aankomen in Noorwegen. De drie opvarenden hebben geen satelliettelefoon en zijn mobiel onbereikbaar.

De drie Schiedammers die worden vermist zijn op 17 maart met vijf andere vrienden vertrokken. Ze wilden naar Noorwegen varen om het Noorderlicht te zien. Maar na een flinke storm kozen de vijf vrienden ervoor om in Schotland van boord te gaan. Ze zouden genoeg hebben gehad  van de lange tijd op zee. De overige drie, Arnout, Tirza en Peter gingen wel verder. Zij wilden op 22 april Noorwegen bereiken.

Volgens de kustwacht is de situatie zorgwekkend omdat de boot helemaal niet zeewaardig zou zijn. De vrienden hadden de Warnow zelf verbouwd. Dat ze daarbij geen apparatuur hebben aangebracht om de positie mee door te geven maakt gericht zoeken moeilijk.