dinsdag, 11. juni 2013 - 19:22 Update: 03-07-2014 0:56

NRG:binnen 2 weken eerste isotopen uit opgestarte kernreactor Petten

Foto van kernreactor Petten | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Dinsdagochtend om 05.00 uur heeft exploitant NRG de reactor in Petten weer opgestart.

 'Binnen twee weken worden de eerste medische isotopen voor de nucleaire geneeskunde afgeleverd aan ziekenhuizen,' zegt Ronald Schram, directeur van de business unit Irradiation & Development en onder meer verantwoordelijk voor de reactor en laboratoria van NRG. 'Wij zijn blij dat NRG weer kan voorzien in de wereldwijde vraag naar medische isotopen en materialen kan bestralen voor het onderzoek naar de veiligheid van kerncentrales,' aldus Ronald Schram.

Afwijking koelwatersysteem
Medio november 2012 werd tijdens de voorbereidingen om de reactor weer op te starten een afwijking in het koelwatersysteem van de reactor ontdekt. NRG heeft indertijd besloten geen verzoek tot opstart bij de toezichthouder in te dienen. NRG heeft een veilige en technisch haalbare oplossing voorbereid en er voor gekozen het primaire koelwatersysteem uit te breiden. Op deze manier is het systeem beter te controleren en te onderhouden.


Begin deze maand heeft de Kernfysische Dienst (KFD) een verklaring van geen bezwaar afgegeven voor de aanpassing van de reactor. Dit heeft zij gedaan aan de hand van de rapportages die NRG heeft opgeleverd, de onafhankelijke beoordelingen door Lloyd’s Register en de technische controles die zijn uitgevoerd door NRG waar de KFD toezicht op heeft gehouden.

Naast de technische aanpassing van de reactor, heeft NRG een onderzoek ingesteld naar de risico’s van haar nucleaire faciliteiten in Petten. Er is een onderhoudsprogramma ingevoerd waarmee NRG de nucleaire faciliteiten nauwkeurig en betrouwbaar kan bedrijven tot het einde van de beoogde levensduur.