woensdag, 25. september 2013 - 10:06 Update: 03-07-2014 0:51

NS claimt garantie moederbedrijf Fyra

foto van Fyra | NS
Foto: NS
Utrecht

De NS hebben inmiddels ook het Italiaanse bedrijf Finmeccanica aansprakelijk gesteld voor het fiasco met de Fyra-treinen.

Eerder al werd dochterbedrijf AnsaldoBreda, die de treinen leverde,  aansprakelijk gesteld voor de slecht functionerende treinen. De Fyra-treinen werden wegens gebreken uit de dienstregeling genomen. Dit schrijven verschillende media woensdag.

De NS beschikken over een door het moederbedrijf Finmeccanica afgegeven garantie. Finmeccanica heeft zich daarmee garant gesteld voor AnsaldoBrreda bij de ondertekening van het Fyra-contract. De NS verwachten dat AnsaloBreda zelf financieel niet sterk genoeg zal zijn voor de claim en er door failliet zal gaan. De NS willen de 200 miljoen euro terugzien die het voor de treinen heeft betaald, plus een vergoeding voor de misgelopen inkomsten en de extra gemaakte kosten door het uitvallen van de treinen en juridische procedures. Ook dat bedrag kan volgens de NS oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's. Finmeccanica wil niet reageren op de claim van de NS.

Er is na het Fyra-debacle nog geen permanente oplossing voor de kapotte Fyra-treinen. Wel liggen er inmiddels plannen bij staatssecretaris Mansveld van Verkeer, die binnenkort naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Wat daarin staat, wil NS-woordvoerder Eric Trinthamer niet zeggen.

Provincie:
Tag(s):