zondag, 8. september 2013 - 16:55 Update: 03-07-2014 0:52

NSA kan meekijken in je smarthphone

Foto van smartphone | Sxc
Foto: SXC

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldt op basis van geheime NSA-documenten dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in staat is informatie op alle soorten smartphones in te zien.

De NSA kan onder meer sms-jes, contactgegevens en bezochte locaties inzien op iPhones, Blackberry's en Androïd-toestellen.

De geheime dienst zou speciale werkgroepen hebben die zich elk op een ander type  besturingssysteem richten en methodes zoeken om informatie te onderscheppen. De gebruikersgegevens van alle grote mobiele platformen  zijn toegankelijk voor de inlichtingendienst die op grote schaal internetverkeer aftapt en ook de basisbeveiliging zou weten te kraken.

Zo werd het e-mailsysteem van Blackberry altijd omschreven als niet te kraken, maar toch zou men met behulp van de Britse geheime dienst GCHQ toegang hebben gekregen. Overigens wijst Der Spiegel er wel op dat de inlichtingendiensten niet massaal telefonisch aftappen maar met deze spionagetechnieken alleen specifieke personen in de gaten houden.

Het artikel is onder meer geschreven door de Amerikaanse documentairemaakster Laura Poitras, die in contact staat met klokkenluider Edward Snowden.

Categorie:
Tag(s):