maandag, 21. oktober 2013 - 9:31 Update: 03-07-2014 0:50

Nu ook videobeelden naar Misdaad Anoniem

foto van Stichting M. | Stichting M
Foto: fbf
Hoevelaken

Getuigen van een misdrijf kunnen vanaf nu bij Meld Misdaad Anoniem (M.) dit melden met hun eigen videobeelden, zonder dat deze traceerbaar zijn.

Het gaat bijvoorbeeld om beelden van een mishandeling, vandalisme of een overval. De videomelding kan via live streaming worden verstuurd naar M. Het gaat in eerste instantie om een proef van zes maanden.

Pilot

Deze pilot is in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie en ontwikkeld door M. Titus Visser, directeur Meld Misdaad Anoniem: ”Beelden zeggen meer dan woorden. Ze hebben een toegevoegde waarde op de informatie die onze melders nu al anoniem aan ons doorgeven. We gaan onderzoeken of deze manier van melden een kwalitatieve bijdrage levert aan ons huidig meldsysteem. Uiteraard staat de anonimiteit van de melder voorop.” Naast het live insturen (via live streaming) van een video, moet de melder ook telefonisch melden via het nummer 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem blijft de hele pilot controleren of de melder veilig via video’s kan melden.

Hoe het werkt

Om via ‘live video’ te melden moet de melder in bezit zijn van een telefoon met internetverbinding en camera. Voor het filmen en uploaden van de videomelding werkt M. samen met Bambuser en LiveResponse. Via de app van Bambuser kan het misdrijf worden gefilmd en worden direct gedeeld met M. De video komt vervolgens binnen bij M. en zodra de melder binnen 48 uur een telefonische melding doet, wordt de video aan deze melding gekoppeld. Titus Visser: “Onze medewerkers kijken of de videomelding relevante informatie bevat met betrekking tot een misdrijf.'' De proef duurt tot april 2014. 

Provincie:
Tag(s):