zaterdag, 21. december 2013 - 21:37 Update: 03-07-2014 0:46

NVWA: Horecabedrijven maken er potje van in de keuken

foto van vlees | fbf
Foto: fbf
Utrecht

De researchredactie van RTL Nieuws heeft rapporten van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingezien waaruit blijkt dat honderden horecabedrijven er structureel een potje van maken in de keuken.

In de rapporten staat informatie over 300 ondernemingen die steeds in de fout gaan en daarom onder extra toezicht van de inspectie staan. Dit schrijft RTL Nieuws zaterdag.

En het gaat niet om 'kleine' foutjes. Zo krioelt het bij de bedrijven van de muizen, staat er verrot vlees in de koelkast en trekken koks zich te weinig aan van de hygiënevoorschriften. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws naar boete- en sluitingsrapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Tevens werd duidelijk dat de keuringsdienst NVWA vaak jarenlang bezig is om de zogenaamde 'notoire overtreders' weer op het rechte pad te krijgen. Soms helpen zelfs waarschuwingen, boetes en gedwongen sluitingen niet.

Zo kregen 200 bedrijven drie tot acht boetes opgelegd. Bij 36 horecabedrijven was de voedselveiligheid zo ernstig in het geding dat ze op last van de NVWA de deuren tijdelijk moesten sluiten. Zo’n 150 vieze restaurants staan al twee jaar of langer onder verscherpt toezicht van de NVWA. Maar de restaurantbezoekers weten van niets. Inspecteurs troffen bijvoorbeeld  in 2011 in een Haags restaurant een beschimmelde koeling aan en er liepen maden over het vlees. Tot drie keer toe moest het restaurant zijn deuren sluiten.

Voormalig hoofd van de Europese Voedselwaakhond ESFA, Herman Koeter, vindt het 'erg slecht' dat de consument niet mag weten welke restaurants er structureel een potje van maken. Tegen RTL Nieuws: 'Als een notoire overtreder na een aantal malen nog steeds niet verbeterd, dan vind ik niet alleen dat  zo’n zaak gesloten moet worden, maar dan moet dat ook duidelijk worden gepubliceerd.' Volgens Bart Combée, directeur van de Consumentenbond zou het een goed idee zijn als er bij slechte restaurants een waarschuwingssticker op de deur komt. 'Want de inspecteur die daar is geweest gaat daar nooit meer eten, maar de consument gaat er gewoon weer een hapje eten.'

Provincie: