maandag, 10. juni 2013 - 17:51 Update: 03-07-2014 0:56

NWO-Spinozapremies 2013 voor Michail Katsnelson, Piek Vossen en Bert Weckhuysen

foto van wetenschap | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Natuurkundige Michail Katsnelson, chemicus Bert Weckhuysen en taalwetenschapper Piek Vossen ontvangen de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland: de NWO-Spinozapremie.

Dat maakte Jos Engelen, de voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vandaag bekend. De laureaten ontvangen dit najaar elk 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

NWO kent de NWO-Spinozapremies jaarlijks toe aan in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de absolute top van de wetenschap behoren. De NWO-Spinozalaureaten doen voortreffelijk en baanbrekend onderzoek dat een grote uitstraling heeft. Zij zijn een inspiratie voor jongere onderzoekers.

Michail Katsnelson (RU)

Prof. dr. M.I. (Michail) Katsnelson (1957) is hoogleraar Theoretische Fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Katsnelson is wereldwijd de meest geciteerde en meest invloedrijke theoreticus op het gebied van grafeen. Zijn publicaties over dit onderwerp zijn 12.000 keer geciteerd. André Geim, die in 2010 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving voor de ontdekking van grafeen, noemde het werk van Katsnelson ‘onmisbaar’. Het onderzoek van Katsnelson ligt ten grondslag aan vrijwel alle ontdekkingen en voorspellingen over grafeen. Hij voorspelde onder ander Klein-tunneling in grafeen en het veranderen van de elektrische eigenschappen van grafeen als het wordt opgerekt.

Piek Vossen (VU)

Prof. dr. P.Th.J.M. (Piek) Vossen (1960) is hoogleraar Computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij combineert taalwetenschap en informatica om taalkundige verschijnselen te analyseren met computermodellen. Hij maakte voor de Europese Unie ‘wordnets’ in acht talen. Wordnets zijn spinnenwebben van alle woorden van een taal, met elkaar verbonden op basis van betekenis. Door de wordnets onderling te koppelen legde Vossen de basis voor systematisch onderzoek naar de verschillen en overeenkomsten en naar betekenis en cultuur in talen. Wordnets maken het bovendien mogelijk dat taal beter begrepen wordt door machines. Vossen breidde het project vervolgens uit en richtte samen met andere wetenschappers in 2000 de Global WordNet Association op, waarvan hij nu voorzitter is. Inmiddels zijn er van ruim 100 talen Wordnets die onderling verbonden zijn. Vossen voegde een fundamenteel element toe aan de Wordnets door ze te koppelen aan ontologieën: logische definities van concepten die computers in staat stellen te redeneren.

 

 



 

Categorie: