maandag, 9. december 2013 - 13:28 Update: 03-07-2014 0:47

OM: agent die Rishi doodschoot niet strafbaar

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam gezegd, dat de agent die vorig jaar november de 17-jarige Rishi doodschoot, niet strafbaar heeft gehandeld en dus niet moet worden vervolgd. De agent valt in de ogen van het OM niets te verwijten.

Eerder op de dag verzwaarde het OM de aanklacht nog naar moord tegen de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi op het perron van Hollands Spoor in Den Haag doodschoot. Het is nu aan de rechter om te oordelen in deze zaak.

Familie Rishi
De aanklacht is op verzoek van de familie van Rishi verhoogd omdat deze de oorspronkelijk tenlastelegging te licht vond. De rechtbank heeft deze wijziging geaccepteerd.

De officier van justitie heeft maandag al gezegd dat hij geen bewijs ziet voor moord maar vindt dat de rechter hier maar over moet oordelen. De agent schoot vorig jaar november op Rishi omdat hij dacht dat deze een wapen pakte. Hij wilde Rishi in zijn benen raken maar de kogel trof zijn hals waarna de jongen overleed.

De politieman wordt nu dus moord ten laste gelegd, zware mishandeling met een dodelijk gevolg en dood door schuld.

'Rishi had geen vuurwapen'
Volgens de advocaat van de familie had Rishi geen vuurwapen bij zich. De politie is direct gaan schieten en heeft geen andere middelen eerst ingezet. Naast de aangifte tegen de politie is ook de persoon die gemeld heeft dat Rishi een vuurwapen had aangeklaagd.